Uitwisselingsreis Hongarije 3-TTO/3-atheneum

Zondag 4 juni om 18.00 uur verzamelden veertien leerlingen en drie docenten van het Bertrand Russell college zich op station Krommenie-Assendelft voor de start van een uitwisselingsreis naar Hongarije. Vanwege een seinstoring reden er geen treinen en werd besloten om de groep met de auto naar station Amsterdam Centraal te brengen. Het leek erop dat de storing snel verholpen zou worden. Niets was minder waar: in plaats van 19.30 uur vertrok de internationale trein pas ná 23.00 uur! Dit was overigens een van de weinige treinen die zondagavond konden vertrekken van Amsterdam.

Onderweg werd de route gewijzigd en de leerlingen en docenten reisden uiteindelijk via München en Budapest naar de eindbestemming Szeged. Ondanks de vermoeidheid bleef de stemming opperbest en uiteindelijk konden de leerlingen en de gastgezinnen elkaar maandagavond ontmoeten op station Szeged. Dinsdag 6 en woensdag 7 juni  volgen de leerlingen een aantal lessen op het Deák Ferenc Gimnázium. Ook staat een bezoek gepland aan het ELI laser instituut.

Dinsdag 6 en woensdag 7 juni speelden zich bijna helemaal af in Szeged. Op dinsdag werden de leerlingen op school ontvangen en volgden ze een paar lessen op school. ’s Middags volgde een bezoek aan het Laser Institute ELI-ALPS.

En daarna was het tijd voor een stukje ontspanning … door inspanning!

 

Op woensdag 7 juni begonnen de leerlingen met een PE les (basketbal), daarna een les Engels en een les over ‘sustainability’.

 

Woensdagmiddag was het alweer tijd om afscheid te nemen van de gastgezinnen en werd reis voortgezet naar Budapest.

Wordt vervolgd!

Het afscheid woensdagmiddag 7 juni op het station in Szeged was ontroerend, leerlingen en families knuffelden elkaar alsof ze elkaar al heel lang kenden, mooi om te zien.

Op naar Budapest! Eerst (deze keer bij daglicht) met de boemeltrein, genieten van het landschap onderweg. Bij aankomst in het hostel, midden in het centrum van de stad, moesten sommige leerlingen wel even slikken, want de entree van het hostel zag er niet heel uitnodigend uit. Maar….éénmaal boven werden we toch heel enthousiast, gezellige inrichting, leuke kamers, je hoort verschillende talen van mensen uit de hele wereld die in Budapest logeren. Toen iedereen geïnstalleerd was gingen we eerst onze honger stillen in…..de Mac!

Daarna was het tijd, voor degenen die nog puf hadden, om een avondwandeling door de stad te maken. De mooiste gebouwen hebben we gezien, prachtig verlicht, de Donau die door de stad slingert, een mooie eerste indruk! De volgende ochtend allemaal ontbijt in de eetzaal, zelf je ontbijtje maken en OOK alles zelf weer netjes opruimen en afwassen. Vroeg op pad, want we gingen een fietstocht maken onder begeleiding van een gids. 3 uur lang fietsten we langs de mooiste plekken en kregen veel uitleg over de boeiende geschiedenis van Boedapest en Hongarije.

’s Middags was het de hoogste tijd voor ontspanning, dus op naar het badhuis/zwembad. Helaas…..alle geweldige glijbanen waren deze dag gesloten (dat hoort een beetje bij onze reis, dat niet alles perfect gaat 😊 ). Dat mocht de pret niet drukken, er werd heerlijk gezwommen, gespetterd, in de bubbelbaden geluierd…Iedereen was weer fris en fruitig. Eénmaal terug in het hostel allemaal even opknappen en met elkaar uit eten bij een Italiaans restaurant (waar er maar 1 oven werkte…..verbaasde ons natuurlijk ook niet 😊). Als toetje lekker een ijsje halen, de heerlijkste smaken in een ROOS-vorm (aanrader!).

Vrijdagochtend 9 juni: vrije tijd voor iedereen. Daarna was het tijd voor nog een excursie naar het Hospital in the Rock Bunker museum. De leerlingen namen deel als soldaat of als dokter aan een interactieve rondleiding door een bunker die als ziekenhuis fungeerde tijdens de 2e wereldoorlog.

Toen was het tijd om de terugreis te aanvaarden. Even schrikken op het station, want…..onze reis vanaf Wenen bleek GECANCELLED. Na de eerste schrik bleek dat we de nacht mochten doorbrengen in het Novotel hotel in Wenen, dus van de nood maar een deugd maken. Heerlijk geslapen (helaas door Mevr. Brakenhoff allemaal een uur te vroeg = 5 uur ’s ochtends, sorry, sorry, sorry) naar beneden geroepen.

Natuurlijk toch nog wat vertraging op de terugweg, maar zaterdagavond 10 juni rond 22.00 konden alle ouders op station Krommenie hun kinderen weer in de armen sluiten.

We hebben een heerlijke week gehad met elkaar, veel geleerd, plezier gehad, avonturen beleefd en nieuwe vrienden gemaakt!


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top