Verslag uitwisselingsreis Amsterdam – Szeged – Budapest – BAT3A

Reisverslag Hongarije reis 3TTO 14-20 april 2024

Afgelopen zondag 14 april jl. begon ons grote avontuur: 17 leerlingen en 3 begeleiders op weg naar Hongarije! Om 19.00 uur vertrokken wij uit Amsterdam met de NightJet richting Wenen. Alle leerlingen verdeeld in groepjes in een slaapcoupé… nou ja…slapen…. het was erg gezellig onderweg!  ‘s Ochtends moest iedereen even de stijve rug strekken en na een heerlijk ontbijtje in de trein kwamen we in Wenen aan.

Maandag:
Natuurlijk hebben we met een taartje en een prachtig lied Milena’s verjaardag gevierd. Eenmaal in Boedapest aangekomen zijn we eerst naar een grote shopping mall gegaan om wat eten te halen en een beetje te wandelen, bewegen en shoppen. De laatste trein voor die dag was naar onze eindbestemming Szeged, waar we om 18.15 uur heel hartelijk welkom werden geheten door de gastgezinnen. Het was 30 graden, dus bijna iedereen is ‘s avonds nog gezellig met zijn of haar gastbroer of zus de stad in gegaan.

Dinsdagochtend heel vroeg op, want de eerste les begon om 07.30 uur. Eerst lekker wakker worden met twee uur PE (Physical Education). Daarna werden de leerlingen in groepjes in verschillende klassen gezet om daar een Engelse les te volgen of zelf een presentatie te geven. Het was leerzaam en cultuur verrijkend om te zien hoe de Hongaarse leerlingen en onze leerlingen verschillen en overeenkomsten met elkaar deelden. Na de pizza lunch aan de wandel en in een park bij de rivier een quiz gedaan. Daarna omdat het best koud was (!) lekker gesport om weer warm te worden. De éne helft ging basketballen en andere helft frisbee wedstrijd. Wij blijken fantastische frisbee speelsters te hebben!!!

Met ons laatste beetje energie gingen we nog even cultuur snuiven in de stad en meer dan 250 treden beklimmen om vanuit de prachtige Dom het uitzicht op de stad te bewonderen.

‘s Avonds was het een verhitte strijd op de bowlingbaan…met heerlijke aardbeien!!

Morgen alweer afscheid van het gastgezin en door naar Boedapest!

Woensdag:
Vroeg op….om 08.10 uur met de tramtrein of….was het nou de treintram??? op naar de wolworkshop in een dorp verderop. Allemaal de handen uit de mouwen en in het zeepsop en rollebollen maar….tulpen maken van schapenwol! Alhoewel: sommigen leken meer op een eierdopje of een neuswarmertje. Alle leerlingen hebben nog even geluncht en tijd doorgebracht met de gastfamilies. Toen koffers pakken en na een zeer emotioneel afscheid van alle ouders en gastbroers en zussen weer in de trein gestapt naar Boedapest.

Donderdag:
Start met stevig ontbijt in het hostel, allemaal weer met de tram, nu naar het startpunt, Sint Stefanus basiliek, waar we onze fietstocht (met gids) startten. Bijna drie uur de stad in en onderweg veel informatie over de geschiedenis van Hongarije gekregen. Wat is het een prachtige stad!

Daarna kon iedereen even zijn gang gaan (onder andere ‘chimney cakes’ eten) en weer terug naar het hostel. Bijna iedereen ging lekker mee zwemmen in het heerlijk warme thermen bad, de vermoeide spiertjes verwennen. Daarna met zijn allen gezellig uit eten! Omdat we natuurlijk optimaal wilden genieten van de tijd in Boedapest gingen we vervolgens een prachtige avondwandeling maken naar het Vissersbastion. Weer een fantastisch mooie plek! Rond 24.00 uur lag iedereen lekker in bed, moe maar heel voldaan.

We starten de dag goed en gezond….met patat en roerei en knakworsten als ontbijt We kunnen er dus weer even tegen! Na het ontbijt allemaal de koffer inpakker, bed afhalen en klaarstaan, want we gingen op excursie naar het Sziklakórház Nuclear Bunker Museum, oftewel Hospital in the Rock, in de stad. We werden begeleid door een gids die ons ondergronds door het museum leidde en veel interessants vertelde. Dit ziekenhuis werd in de jaren ‘30 opgericht ter voorbereiding op de 2e
wereldoorlog, geheel onder de grond. De ondergrondse gangen bestaan al sinds de middeleeuwen. In de oorlog werd het een plek waar eerste hulp geboden kon worden, onder toezicht van het Rode Kruis. Het was enorm indrukwekkend om te zien en te horen wat zich hier afgespeeld heeft, het maakte diepe indruk. Deze plek is absoluut de moeite waard voor iedereen die Boedapest bezoekt.

Hierna hadden we kort wat vrije tijd (om nog een ijsje of een ‘chimney cake’ te scoren) en toen moesten we terug naar het Hostel om de bagage te halen. Op naar het station waar we de 1e trein naar Wenen namen. Onderweg hebben we een quiz gedaan met vragen over alles wat we de afgelopen week hebben meegemaakt. De winnaars werden beloond met een klein prijsje.

’s Avonds stapten we in Wenen weer in de slaaptrein, iedereen was behoorlijk moe na deze goedgevulde, indrukwekkende week, dus we hebben allemaal geslapen als roosjes. De volgende ochtend stonden rond 12.00 uur alle ouders te wachten op station Krommenie-Assendelft; allemaal blij dat we heelhuids thuis waren gekomen en benieuwd naar alle verhalen.