Eerste overwinning voor Team Helios

Team Helios, bestaande uit 5 atheneum-leerlingen: Robin Visser, Tessa Jamin, Sanne ten Hoeve, Femke Verhoeven en Chantal Verhoeven. Deze enthousiaste tieners zijn bezig met een Cansat project en hebben hun eerste overwinning gehad! Namelijk de top 10 van Nederland!

Wat is CanSat?
CanSat is een competitie voor scholieren in de bovenbouw havo of vwo dat als profielwerkstuk gedaan kan worden. De leerlingen bedenken in teams een missie, schrijven een onderzoeksvoorstel, bouwen een satelliet met een microprocessor en sensoren of bewegende onderdelen en testen deze. Alle teams mogen hun CanSat testen met een drone, en de beste teams mogen hun CanSat met een echte raket lanceren. De scholieren doen ervaring op in het bouwen van een apparaat dat aan specifieke eisen moet voldoen. Ook leren ze in een team samenwerken en plannen door hun individuele werkzaamheden goed op elkaar af te stemmen. De winnaar van de Nederlandse competitie gaat naar de Europese competitie van ESA.

De CanSat van team Helios heeft apparatuur om dingen te meten en te verzenden en heeft een functie waarbij de deurtjes openklappen en waar dan zonnepanelen inzitten voor het opwekken van onafhankelijke energie.

Team Helios heeft dus de top 10 van Nederland bereikt in de competitie, hierdoor mochten ze naar de lanceerdag die op 31 maart jl. heeft plaatsgevonden. Op de lanceerdag worden kleine satellietjes tot 1 km hoogte gebracht, waarna ze weer naar beneden komen en allerlei metingen verrichten. Met het doordringen tot de lanceerdag bevind het team zich bij de 10 beste CanSat’s van Nederland.

Tijdens de lanceerdag ging er helaas iets mis met de parachute van de raket waarin de CanSats zaten, waardoor deze niet meer te traceren waren. Ondanks dat de CanSat niet was gevonden, is het team alsnog heel blij dat ze mochten meedoen.

Team Helios is te volgen op instagram: @helios_cansat23. Hier plaatsen ze leuke update van het project en de vooruitgang die zij boeken.