Debatteam haalt ook in digitale tijd nationale ronde EYP

Het European Youth Parliament is een Europese debatwedstrijd waarbij leerlingen in een commissie worden ingedeeld met leerlingen van andere scholen om verbetervoorstellen te schrijven rond een bepaald thema. De themaÔÇÖs zijn meestal mensenrechten, milieu, handel, (mentale) gezondheid, voedselveiligheid en buitenlandse zaken. Zij benaderen die punten vanuit Europees perspectief.

Het toernooi is altijd meerdere dagen en bevat teambuilding, werken aan een resolutie en wordt afgesloten met een general assembly. Tijdens die slotvergadering bediscussi├źren de commissies elkaars voorstellen en stemmen daar ook over.
Onze school deed dit jaar voor de derde keer mee aan een voorronde, en net als de eerste keer dat wij meededen, werd onze groep 2e. Afgelopen week hoorden wij dat van de vier voorrondes wij bij de beste nummers 2 horen. Dat betekent dat wij door zijn naar de nationale ronde op 12, 13, 14 en 15 maart. Een prestatie waar we allemaal trots op kunnen zijn!
Bij de meeste debattoernooien gaat het over het winnen van een debat of een serie debatten van een andere school. Bij EYP gaat de beoordeling meer over hoeveel jij hebt weten toe te voegen aan jouw team die een resolutie moet schrijven en of je positief opvalt tijdens de general assembly. Het gaat dus minder over het afstraffen van de fouten van de andere partij en meer over opbouwende kritiek en voorstellen beter maken. Alle gesprekken en documenten tijdens EYP zijn in het Engels.
Vanuit die nationale ronde is het twee jaar geleden gelukt om twee inmiddels oud-leerlingen door te krijgen naar een internationale ronde in Letland. Normaal is EYP een toernooi met overnachting in een schoolgebouw of hostel. Dit jaar is alles tot nu toe volledig digitaal geweest.


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top