5-ath. gaat naar Madama Butterfly, 13 mei

In het kader van het vak CKV gaan de leerlingen naar een theatervoorstelling. Zij hebben een keuze kunnen maken uit drie voorstellingen. De eerstvolgende voorstelling is “Madama Butterfly” in de Stadsschouwburg in Amsterdam op maandag 13 mei a.s.
We vertrekken om 13.30 uur met de bus vanaf school en de verwachting is dat we rond 23.30 uur weer terug zijn bij school. Het 1e t/m 4e uur is er les volgens rooster.
Voorafgaand aan de voorstelling nemen de leerlingen deel aan een workshop. Het is prettig om bij de workshop een joggingbroek te dragen. Tijdens de voorstelling is het leuk om er een beetje netjes uit te zien. Na de workshop heb is er gelegenheid om om te kleden. Tussen de workshop en de voorstelling in gaan we rond 18.00 uur met elkaar een hapje eten.

Madama Butterfly Robert Wilsons wonderschone enscenering van Puccini’s hartverscheurende Madama Butterfly accentueert met zijn strakke stilering de tragiek van het verhaal. De in 2002 met veel enthousiasme ontvangen enscenering keert voor een tweede keer terug.

NOVELLE, TONEELSTUK EN OPERA De opera is naar het toneelstuk Madama Butterfly van David Belasco. Dat is op zijn beurt gebaseerd op een novelle van John Luther Long over het zestienjarige Japanse meisje Cio-CioSan (Butterfly).

HET VERHAAL VAN MADAMA BUTTERFLY Cio-Cio-San trouwt met de Amerikaanse marineofficier Captain Pinkerton, krijgt met hem een kind maar wordt dan in de steek gelaten. Het drama in dit waargebeurde verhaal is compleet wanneer Pinkerton drie jaar later, vergezeld door zijn echtgenote, terugkeert naar Japan om zijn kind op te halen. Butterfly zag haar verbintenis met de Amerikaanse officier Pinkerton als een echt huwelijk, voor hem was het slechts een exotisch avontuurtje. Cio-Cio-San pleegt zelfmoord: “Met ere sterven wie niet met ere kan blijven leven”, zo formuleert Cio-Cio-San, alias Madama Butterfly, de kern van het harakiri-principe.


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top