Sander Worm voor natuurkunde-olympiade naar Japan!

Elk jaar strijden er weer een paar duizend leerlingen in de natuurkunde-olympiade. In deze olympiade mogen de beste leerlingen uit Nederland zich meten met elkaar in allerlei natuurkundige opdrachten en problemen.

De olympiade bestaat uit drie rondes. De eerste ronde is een toets waaraan ruim tweeduizend leerlingen hebben meegedaan. De top-10% gaat dan door naar de tweede ronde en als ze daar ook weer goed scoren mogen de beste twintig leerlingen door naar de finaleronde. In deze finaleronde worden de leerlingen uitgenodigd om een week te verblijven in de stad van de universiteit die de olympiade organiseert. Dit jaar was dat Groningen. In deze week krijgen de leerlingen allerlei trainingen, colleges, opdrachten en ook twee belangrijke toetsen uit te voeren. Op basis van deze twee toetsen worden de leerlingen gescoord en de beste vijf mogen dan meedoen aan de internationale olympiade die dit jaar in Japan wordt gehouden.

Sander Worm uit 6-vwo deed vorig jaar ook mee en presteerde het toen om zich te plaatsten bij de laatste twintig waarna hij het in de laatste ronde wist te schoppen tot een 8e plek. Hij nam zich toen voor dat hij het volgend jaar zeker weer zou proberen en ditmaal wel de top-5 wilde behalen.
Ook dit jaar behaalde hij de finaleronde en heeft een week in Groningen mogen doorbrengen, waarbij ze naast lekker eten en gezelligheid ook colleges bijwonen van professors, workshops en trainingen volgen en excursies en opdrachten in en rondom Groningen hebben mogen uitvoeren.

Ook dit jaar heb ik de prijsuitreiking mogen meemaken, die werd gehouden in de senaatszaal van de universiteit Groningen op 13 juni. Na een korte impressie van hoe de week voor de groep is verlopen werden de uitslagen bekend gemaakt. De leerlingen moesten ook een prognose maken van hoe ze de uitslag zagen en Sander werd ingeschat als 1 van de 5 die dus door zouden mogen. Hijzelf echter gaf aan dat hij de theorie toets had “verkloot” en dus niet verwachtte door te gaan.
Vervolgens werden de plekken opgenoemd van 18 naar 11 en daar zat Sander niet bij. Top 10 in ieder geval gehaald. Toen werden de leerlingen van 10 naar 7 benoemd. En dit keer……nog steeds geen Sander, dus dat betekende op z’n minst plek 6.

Er zijn bij de olympiade twee plekken die heel vervelend zijn en dat zijn plek 6 en plek 2. Plek 6 mag uiteraard net niet mee naar de internationale olympiade en plek 2 mag weliswaar wel mee, maar heeft dan weer net niet gewonnen.
Dus er werd speciaal aandacht gegeven aan plek 6 en toen die werd benoemd…..

Bleek ook dit weer niet Sander te zijn! Dus hij was bij de top 5 en mag dus naar Japan.

Wat een spanning en opluchting. Sander bleek 5e geworden en was zienderogen geëmotioneerd net als zijn ouders. Hij had er zo hard voor gewerkt en had het niet meer verwacht door de slechte toets. Het bleek gelukkig toch genoeg te zijn en die opluchting was heel mooi om te zien en ook mooi om mee te mogen maken. Net als zijn ouders ben ik uiteraard heel erg trots op Sander, die overigens ook nog eens zijn VWO-diploma heeft gehaald versneld door 5-vwo en 6-vwo in één jaar te doen. Tijdens de diploma-uitreiking zullen we hem moeten missen want hij zit dan in Japan en we wensen hem dan ook een hele mooie tijd daar toe en uiteraard veel succes! Zet hem op Sander!


Raoul Ermans, docent natuurkunde


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top