Fleur winnares van het Columnfestival

Het columnfestival vond plaats op 31 mei en 1 juni in Studio K in Amsterdam.

Derdejaars havo en vwo van verschillende scholen en in totaal 53 klassen komen samen om naar de voordrachten van de genomineerde schrijftalenten te luisteren. Deelnemende scholen zijn: het Pieter Nieuwland  College, het Bertrand Russell College, het  IVKO, de OSB, het Montessori College Oost, het Metis Montessori Lyceum, de Nieuwe HAVO, het IJburg College 1, het IJburg College 2, het Sint Nicolaas Lyceum en het Cygnus Gymnasium.

De winnende column voor beste voordracht is van Fleur Aalders uit A3B. De jury was lovend over de prachtig ingetogen manier van voordragen van dit serieuze thema.

 

Wat is Familie?

Elkaars kleren jatten, de ander de schuld geven, elkaar op de grond gooien maar altijd weer helpen opstaan, verschrikkelijk boos zijn, maar toch altijd van ze blijven houden…Oftewel: Familie!

Maar wat is dat nou eigenlijk, familie?... Moet je gedachten kunnen delen, van dezelfde dingen houden, of juist nieuwe dingen voor elkaar proberen? Is het elkaar accepteren, of elkaar op de fouten wijzen om de ander te verbeteren? Is het altijd doen wat de ander vindt of zegt, of is het weten welke opmerking je soms moet laten vallen? Gaat het om de tijd die je bij elkaar bent, of juist om de momenten wanneer je echt nodig bent?
Ben je familie door je genen, of door de liefde? Dat is een vraag die veel speelt, want vaak is het logisch dat je familie van je houdt, maar als je je familie kwijtraakt, of de liefde toch niet zo vanzelfsprekend blijkt te zijn, is het logisch dat ieder mens er alsnog naar opzoek gaat en dan hoeft dit niet altijd de persoon te zijn die je heeft gecreëerd. Warmte, veiligheid, liefde, een knuffel als je die nodig hebt, voor mij is dat wat familie betekent…
Iedereen heeft weleens een familielid verloren, waaronder ik, ikzelf heb namelijk mijn vader verloren, voor mij was hij familie door z’n warme lichaam waar ik tegenaan kon lopen als het buiten koud was, z’n buik die op en neer ging als ik bij hem op de bank lag, zodat ik zeker wist dat alles goed ging & de manier waarop hij altijd zei: “m’n meisie”. Dat is wat hem familie maakte, maar ook de moeilijke dingen: het fouten kunnen maken, maar toch van elkaar blijven houden, het uit kunnen praten als we ruzie hadden en daarna dan toch weten dat ik voor altijd ZIJN “meisie” zal blijven… Dat gevoel wat ik bij hem had… van veiligheid en warmte, dat hoeft je niet altijd te vinden bij je vader zoals ik. Dus het antwoord op de vraag: “Wat is familie?” heeft voor iedereen een andere betekenis, een andere manier, een ander persoon. Maar ik weet zeker, dat iedereen het wel bij iemand kan vinden….

Fleur Aalders - Bertrand Russell College A3B


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top