Onze winnaars Zaans debattoernooi op bezoek bij de staatssecretaris van Defensie

Het was begin februari dat het team ‘de groenten’ (Lara, Hala, Chimène en Mariska) op het Zaanlands Lyceum het Zaans debattoernooi won. Als prijs kregen zij een ontmoeting met staatssecretaris van defensie Barbara Visser. Vrijdag was het zover en kwamen wij aan bij het ministerie van defensie. De staatssecretaris liep wat uit, dus dat gaf ons de kans het gebouw te bekijken. Het ministerie is erg traditioneel ingericht met veel statuur en soms zelfs oude geheime deuren en trappen.

Barbara Visser is zelf ooit begonnen in de Zaanse politiek als gemeenteraadslid en wethouder voor de VVD. Zij nam de leerlingen mee door haar loopbaan, haar werkdag en ook het bijzondere ministerie van defensie. Defensie is een ingewikkeld ministerie waarop jaren bezuinigd is en waar nu de komende jaren weer geïnvesteerd moet worden, bijvoorbeeld in de ICT-infrastructuur. Ook de bijzondere positie van militairen die nooit opdrachten van leidinggevenden mogen weigeren en die niet mogen staken kwam aan bod. De leerlingen waren ook benieuwd naar de dienstplicht en of die opgeschort bleef en of mevrouw Visser nou veel geheimen had als staatssecretaris die ze niet mag bespreken.

Mevrouw Visser had ook nog wel een tip voor de debatleerlingen: “politiek gaat ook om de gun-factor”. Soms moet je iemand niet direct aanvallen, maar juist even in de watten leggen en het over een andere boeg gooien. Dat werkt soms beter dan betweterig overkomen ook al heb je gelijk. Zeker wanneer je met andere landen in Europa aan het onderhandelen bent moet je vaak eerst uren proberen een relatie op te bouwen voor je echt resultaten kunt behalen.


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top