Onze coronamaatregelen

De maatregelen die het Bertrand Russell college neemt in het kader van Corona

 • Vanaf maandag 26 oktober is het dragen van een mondkapje op alle scholen van OVO-Zaanstad verplicht voor alle leerlingen en medewerkers. Hiermee lopen wij vooruit op de wettelijke verplichting die in november verwacht wordt.
  Iedereen moet op onze school een mondkapje dragen:
  • buiten de leslokalen;
  • bij practicumlessen, beroepsgerichte vakken en praktijkonderwijs, tenzij de docent zegt dat dit niet hoeft.

  Geen mondkapje
  Als een leerling geen mondkapje wil dragen, zal hij of zij onderwijs op afstand volgen. Zoals voor de herfstvakantie gecommuniceerd gebruiken we hiervoor zoveel mogelijk Microsoft Teams. Docenten hebben hier de afgelopen periode ervaringen mee opgedaan. Dit levert positieve en ook minder positieve ervaringen op. Verschillen zijn er per vak wat betreft de mogelijkheden om een zinvolle les te geven in een veilige leeromgeving. We blijven hieraan werken om grote onderwijs achterstanden zoveel mogelijk te voorkomen. Studiewijzers, Magister en individuele contacten ondersteunen het geven van onderwijs op afstand ook.

  Waarom een mondkapjesplicht?
  De mondkapjesplicht is nodig omdat er steeds meer besmettingen met corona in de Zaanstreek zijn. Onze school moet natuurlijk zorgen voor de veiligheid van de leerlingen. Ook moeten onze medewerkers veilig kunnen werken.
  Met de mondkapjesplicht hopen we te voorkomen dat onze school (tijdelijk) dicht moet.

 • Leerlingen en medewerkers, en medewerkers onderling, houden altijd 1,5 meter afstand tot elkaar. Deze regel geldt niet voor leerlingen onderling.
 • Iedereen volgt de hygiĂ«neregels: vaker handen wassen, geen handen schudden, hoesten en niezen in de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en niet aan het gezicht zitten. Medewerkers kunnen gebruikmaken van beschermingsmiddelen.
 • Vanaf 5 oktober wordt leerlingen en medewerkers dringend geadviseerd om een mondkapje te dragen bij verplaatsingen in het gebouw.
 • Leerlingen en medewerkers blijven thuis bij coronaklachten en krijgen het advies om een coronatest te doen. Heeft een gezinslid koorts boven de 38°C en/of benauwdheidsklachten? Dan geldt ook thuisblijven.
 • Wie een grotere kans heeft om ernstig ziek te worden of te overlijden door het coronavirus, blijft thuis. Leerlingen volgen het onderwijs op afstand, medewerkers werken vanuit huis – voor zover mogelijk.
 • Leerlingen komen zoveel mogelijk met eigen vervoer naar school. Met de fiets/brommer/scooter of lopend is de beste optie, brengen met de auto door ouder of verzorger een goede tweede. Het openbaar vervoer is de allerlaatste optie.
 • Wie op vakantie is geweest in een land of gebied met code oranje of rood, blijft – conform overheidsregel – tien dagen in thuisquarantaine.
 • Test Ă©Ă©n van de leerlingen in de klas positief op corona? Dan blijft deze leerling in thuisquarantaine. De leerling en zijn of haar klasgenoten volgen voor 10 dagen na het laatste contact met deze leerling/ leerlingen thuis onderwijs. Dat geldt dus voor de hele klas. Na tien dagen kunnen de leerlingen weer naar school.

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top