Nieuwsbrief April van Brijder-jeugd en GGD; lachgas

Fris op School
‘Fris op school’ is een project in gemeente Zaanstad over genotmiddelenpreventie bij jongeren. Brijder Jeugd en GGD Zaanstreek-Waterland maken met scholen een plan om hier in het onderwijs structureel mee aan de slag te gaan, samen met verschillende partners, zoals Halt en Straathoekwerk.
In 2019 is dit project gestart op alle voortgezet onderwijs scholen. Door de maatregelen rondom het Coronavirus kunnen veel activiteiten helaas niet doorgaan. Gelukkig kan een aantal activiteiten, met kleine aanpassingen toch plaatsvinden.

 

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact met ons op.
Wij zijn bereikbaar voor overleg, (video)gesprekken en advies.

Mathilde Wicherink en Dianne van der Lans, Adviseurs Gezondheidsbevordering, GGD Zaanstreek-Waterland: mwicherink@ggdzw.nl/dvanderlans@ggdzw.nl

Celeste Bik, Preventiedeskundige, Brijder Jeugd: celeste.bik@brijder.nl of 06-83295545

 

Lachgas

In het kader van signaleren leggen we deze maand iets uit over het middel lachgas. Lachgas komt uit een patroon of cilinder en wordt via een speciale spuitbus in een ballon gestopt. Via deze ballon adem je het lachgas in. Je kunt lachgas niet direct uit de spuitbus inademen. Als je dat doet, bevriezen je lippen.

De effecten van lachgas houden een paar minuten aan. Dit kunnen gewenste effecten zijn, zoals lachen, je zweverig en opgewekt voelen en een warm gevoel krijgen. Maar er zijn ook ongewenste effecten zoals duizeligheid, slappe ledematen, gekke bewegingen maken en het niet meer voelen van pijn.

Veel mensen denken dat lachgas veilig is, omdat er nog weinig bekend is over risico’s. Maar … meer lezen


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top