Informatie 4 VMBO-TL

Van 4 vmbo-tl naar 4 havo: zo doe je dat

Stel: je zit in 4 vmbo-tl en je cijfers zijn zo goed dat je leraren je adviseren om naar 4 havo te gaan. Of misschien had je dat zelf al bedacht. Op het Bertrand Russell college helpen we je graag bij deze overstap. Maar hoe werkt dat dan? Wat zijn de voordelen? En is er veel verschil met de school waarop je nu zit?

Waarom zou je?

Er zijn meerdere redenen om na het vmbo naar 4 havo te gaan. Je leert veel nieuwe dingen, iets waar je je leven lang plezier van hebt. Maar nog concreter: als je je havo-diploma haalt, kun je rechtstreeks naar het hbo. Bovendien is de vmbo-havo-route perfect als je niet precies weet welke richting je wilt gaan doen. Je geeft jezelf in feite extra tijd om te ontdekken welke vervolgopleiding bij jou past.

Is havo moeilijker dan vmbo?

Natuurlijk is er verschil in moeilijkheidsgraad tussen vmbo en havo. Maar als je gemiddelde cijfer voor je eindexamen op het vmbo hoger is dan een 7, zou je zonder vertraging (dus in twee jaar) je havo-diploma moeten kunnen halen. Het is wel belangrijk dat je gemotiveerd bent. Het tempo in havo-klassen ligt hoger dan bij het vmbo, je krijgt meer huiswerk en we verwachten dat je zelfstandig kunt werken. Wat trouwens niet betekent dat je alles alleen moet doen. Zoals alle leerlingen op het Bertrand Russell college krijg je een mentor met wie je regelmatig afspreekt en die je helpt wanneer dat nodig is.

Extra lange lessen

De lesuren op het Bertrand Russell college duren 70 minuten. En nee, je hoeft echt niet al die tijd stil te zitten en naar je leraar te luisteren. Je gaat tijdens de les al met de lesstof aan de slag. Alleen of in een groep. Ook is er tijd om aan je huiswerk te beginnen. Dus is er iets dat je niet begrijpt, dan kun je je leraar meteen vragen hoe het zit. Zo onthoud je alles beter en weet je thuis precies hoe je je huiswerk moet aanpakken.

Iets voor jou?

Er zijn bepaalde eisen waaraan je moet voldoen om de overstap van 4 vmbo-tl naar 4 havo te kunnen maken. We kunnen je daar alles over vertellen tijdens ons Open Huis op zaterdag 2 februari 2019 (van 10 tot 14 uur). Natuurlijk zijn ook je ouders welkom. Hopelijk tot dan!

 

Kies voor een geweldige schooltijd!

Lees wat onze leerlingen er van vinden