Het Bertrand Russell debatteam

Ons debatteam bestaat sinds het schooljaar 2016-2017 en heeft dat jaar voor het eerst meegedaan aan Op weg naar Het Lagerhuis. Ons team leverde goede Lagerhuisdebatten af en Josefien haalde met haar speech over het afschaffen van bijzonder onderwijs de dagfinale voor speeches. Dit schooljaar werden ook de grote pauze debatten bedacht. Hierbij nemen de leerlingen van het debatteam het in de pauze op tegen een team docenten, het publiek van leerlingen bepaalt de winnaar.  In het schooljaar 2017-2018 hebben we het team uit kunnen breiden van 10 naar 16 leerlingen. Een groter team betekende meer toernooien. We zijn mee gaan doen aan het NK debatteren. Daarnaast hebben we het Open Zaans debattoernooi gewonnen, waardoor wij een ontmoeting kregen met de staatssecretaris van defensie. Ook deelname aan het Lagerhuis leverde weer succes op dankzij de speech van Edgar die uiteindelijk bij de beste 5% van Nederland eindigde.

In het schooljaar 2018-2019 is het team weer verder uitgebreid naar 18 leerlingen. Wij willen meedoen aan zes verschillende toernooien, waaronder een Engelstalig toernooi. Ook zullen wij weer de grote pauze debatten en de trainingen voor de derde klas in het kader van het Bertrand Russell tribunaal organiseren.

Ieder schooljaar verlaten geslaagde examenleerlingen het debatteam en worden er audities gehouden voor nieuwe leden. Voor leerlingen die graag bij het debatteam willen horen, houd in september je magistermail in de gaten. Eenmaal van school af wil overigens niet zeggen dat je van het debatteam af bent. Eens per jaar komen de veteranen terug op school om een veteranen toernooi tegen elkaar te houden. Dit is een traditionele afsluiting van het debatjaar geworden.

 

 

Het Bertrand Russell debatteam 2018/2019:
Edgar Chim├Ęne Camiel
Floortje Thijs Julian
Hala Noa Louise
Mariska Don Salome
Lara Jort Wessel
Abdel Beverly Abdallah

Begeleider: Marco Olij (m.olij@bertrand.nl)

 

Onze veteranen zijn:
Josefien Rijk Valery Schoenmakers Bente Ferwerda
Renske Pelsma Lisa Artz Deborah Dekker
Jim Wagemans Lois Schoenmakers Robin krijt
Lorenzo Goedhardt Nienke Paeper

 

Na ieder schooljaar zullen de geslaagde examenleerlingen het debatteam verlaten en worden in september audities gehouden voor nieuwe leden. Voor leerlingen die graag bij het debatteam willen horen, houd in september je magistermail in de gaten. Het debatteam wordt begeleid door docent maatschappijleer Marco Olij (m.olij@bertrand.nl).

Debatteam toont vuur en passie bij voorronde Lagerhuisspeech, naar volgende ronde
Net niet naar TV-finale ‘Op weg naar hetLagerhuis’ 24 maart 2018
Bertrand Russell-team wint ontmoeting met  Staatssecretaris, 9 februari 2018
Leerlingen winnen weer van docenten, 6 februari 2018
Docenten pakken voorsprong; 2-1, 12 december 2017
Bertrand Russel-team debuteert op NK debatteren, 13 november 2017
Krantenbericht  Zaans debat 10 maart 2017
Knap debuut van ons debatteam ‘Op weg naar het Lagerhuis, 9 maart 2017
Leerlingen verslaan de docenten in het  grote-pauzedebat, 1 februari 2017
Enorme opkomst bij debat over date-dag, 15 december 2016
Het debatteam daagt docenten uit, 12 december 2016

 

 

 

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top