Eindexamens

Veel succes

De examens zitten er op. Althans, die van ‘het eerste tijdvak’, zoals dat officieel heet. De herkansingen zijn van 17-19 juni.

In het Noordhollands Dagblad van vanmorgen (23 mei) stonden Liza, Ot en Noah met een foto (van fotograaf Pascal Fielmich) in een leuk stukje van verslaggeefster Debbie de Vries. Een paar fragmenten hieruit“… De laatste horde die de havoleerlingen deze woensdag nemen is het eindexamen tekenen. Liza loopt op het schoolplein van het Bertrand Russell College in Krommenie met een stapel papieren rond. ,,Aantekeningen’’, vertelt ze. ,,Daar ben ik gisteren een paar uur mee bezig geweest. Verder kun je niet zoveel voorbereiden voor kunstgeschiedenis.’’ ,,Je krijgt op het examen een bijlage met een aantal plaatjes en daar moet je wat bij vertellen’’, vult Ot aan. ,,Het gaat er bijvoorbeeld om dat je de juiste kunststroming weet. Het hele jaar door hebben we opdrachten gemaakt en die tellen ook voor vijftig procent mee.’’ De twee maken zich geen zorgen over hun laatste examen. Ot: ,,Ik heb alle examens online nagekeken en ik sta er goed voor.’’ Noah Milidragovic (18) komt erbij staan. Hij heeft vandaag examen Frans op het vwo. Ondanks zijn matige voorbereiding is hij niet zenuwachtig. …”

De ‘tips en regels’ omtrent het examen vind je hier.

Voor wie het weten wil, zijn met onderstaande links de slaag- en zakregelingen nog eens te bekijken.
Slaag- en zakregeling havo
Slaag- en zakregeling havo (voor mobiel)
Slaag en zakregeling vwo
Slaag en zakregeling vwo (voor mobiel)

Het officiële rooster vind je hier. Zelf je rooster samenstellen kan ook, op deze handige site van mijneindexamen.nl

We wensen je natuurlijk veel succes.

We plukten van https://www.examenoverzicht.nl een paar goede tips.

Tip #11: Wees uitgerust

Het heeft geen zin om de nacht ervoor nog tot laat voor te bereiden. Zorg liever dat je zonder stress en vermoeidheid scherp aan je examen kunt beginnen. Zorg voor een goede nachtrust en veel slaap in de periode voor en tijdens het eindexamen. In je slaap wordt de stof die je overdag hebt geleerd verwerkt.

Tip #12: Zorg dat je weet wat je mee mag nemen naar het examen

Het is belangrijk om te weten wat je mee mag nemen naar welk examen. Zo mag je bijvoorbeeld op sommige examens een grafische rekenmachine gebruiken en op andere examens niet. Check dus van tevoren wat je mee mag nemen naar het eindexamen.

Tip #13: Vertrouw op je eigen vaardigheden

Vertrouw op je eigen vaardigheden. Je hebt tenslotte veel geoefend om een goed cijfer te halen voor het examen. Maak de dag voor het examen hooguit een paar makkelijke opgaven. Dit geeft je zelfvertrouwen voor het examen. Zorg dat je de moeilijke opgaven al van tevoren hebt geoefend.

Examentips tijdens het eindexamen

Tip #14: Geef altijd een antwoord

Geef altijd een antwoord. Een leeg antwoord is altijd fout. Als je iets niet weet, doe een gok. Ook bij de open vragen. Het opschrijven van een enkele formule kan je soms al punten opleveren. Niks opschrijven levert altijd 0 punten op. Mocht je in tijdnood komen en nog een aantal vragen missen, vul dan altijd een meerkeuze antwoord in. Zo is er in ieder geval iets ingevuld.

Tip #15: Blijf niet te lang bij één moeilijke vraag hangen

Als je een vraag niet snapt, ga dan verder naar de volgende vraag. Verspil niet teveel tijd aan een vraag die je niet begrijpt. 

Tip #16: Maak gebruik van de tijd

Laat je niet gek maken door klasgenoten die eerder de zaal uitlopen. Neem de tijd die je zelf nodig hebt. Controleer al je antwoorden als je daar tijd voor hebt.

Tip #17: Blijf kalm

Examens worden bedacht door mensen, en sommige mensen bedenken rare dingen. Als je een vreemde vraag tegenkomt op het eindexamen, blijf rustig en denk logisch na. 

Tip #18: Geef nooit meer voorbeelden of redenen dan er worden gevraagd

Als er om 3 redenen wordt gevraagd, worden ook echt alleen maar de eerste 3 antwoorden goedgekeurd. Geef niet meer antwoorden dan nodig is. Als er om 3 redenen worden gevraagd en je weet er 5, schrijf dan eerst de antwoorden op die je zeker weet.

Tip #19: Kijk eerst globaal het examen door

Door eerst door het examen te bladeren weet je wat er wordt gevraagd en hoeveel vragen er zijn. Begin eerst bij de opgaven die je snapt. Als er een opgave is die je niet snapt, sla hem dan even over en kom er later op terug.

Tip #20: Kijk naar het aantal punten dat je met de vraag kunt verdienen

Het aantal punten dat je met een vraag kunt verdienen geeft je namelijk een indicatie over hoe uitgebreid je antwoord dient te zijn.

Tip #21: Kijk achteraf of je wel echt antwoord hebt gegeven op de vraag

Soms kan je antwoord inhoudelijk wel kloppen, maar heb je de vraag niet beantwoord. Kijk altijd na of je antwoord de vraag dekt. Als je iets moet berekenen, zorg dan dat je de eenheid bij het antwoord zet. Zorg er ook voor dat je de gehele berekening opschrijft. Als je dit niet doet, kan dit je punten kosten.

Tip #22: Bedenk welke informatie je nodig hebt om de vraag te beantwoorden

Soms wordt er veel informatie gegeven voordat er een bepaalde vraag wordt gesteld. Deze context is echter niet altijd direct relevant voor de vraag en kan je wellicht op het verkeerde been zetten. Bedenk altijd van tevoren welke informatie je écht nodig hebt om de vraag te beantwoorden.

Tip #23: Zorg dat je op tijd aanwezig bent

Alhoewel het lekker is om in je bed te blijven liggen, is het belangrijk dat je ruim op tijd aanwezig bent voor het eindexamen. De extra stress van te laat komen is namelijk niet prettig. 

Tip #24: Zorg dat je antwoorden leesbaar zijn en dat je alles inlevert

Je bent examenleerling en geen huisarts. Zorg ervoor dat de leraren die jouw examen na gaan kijken je antwoorden kunnen lezen. Als ze je antwoord niet kunnen lezen, dan wordt het fout gerekend. Zorg dat je naast het antwoordenblad ook eventuele bijlagen of werkbladen inlevert. Vergeet vooral ook niet om je naam op het antwoordenblad te schrijven.

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top