Coronanieuws voor leerlingen, van de rector

Beste leerlingen,

Vandaag is een vreemde dag op het Bertrand. De gangen zijn leeg, in de kluisjesruimte is niemand te zien en de conciërges hebben nog geen leerling live gesproken. We zijn “dicht”, in ieder geval voor alle activiteiten die met leerlingen te maken hebben. Een lege school is geen echte school, maar het is even niet anders.

Toch wordt er vandaag hard gewerkt. De docenten overleggen met elkaar (in een lokaal of digitaal) en maken plannen voor de komende drie weken. Jullie hebben vast op het nieuws gezien dat het de bedoeling is dat er “onderwijs op afstand” komt. Dat betekent dat jullie voornamelijk zelfstandig aan de slag moeten zonder dat je fysiek op school hoeft te zijn. Dat klinkt allemaal mooi, maar betekent ook een uitdaging voor ons, maar zeker ook voor jullie! We denken na hoe we het beste contact met jullie kunnen houden om je te begeleiden, je vragen te beantwoorden en je vertrouwen te geven dat dit rare schooljaar toch op een goede manier eindigt. Dat kost even tijd.

Het is de bedoeling dat je WOENSDAG een mail krijgt waarin staat hoe je aan de slag moet. Het is in ieder geval noodzakelijk dat je over een werkende internetverbinding beschikt en dat je laptop (of eigen device) goed werkt. Als je daar problemen mee hebt kun je contact opnemen met school, want er zijn altijd collega’s aanwezig. De ICTmedewerkers zijn beschikbaar om je te helpen.

EXAMENLEERLINGEN Op dit moment is op alle scholen van Nederland de examenvoorbereiding stilgelegd. Niemand mag iets doen tot het CVTE (College voor Toetsen en Examens) een uitspraak heeft gedaan over hoe het verder moet in aanloop naar het Centraal Schriftelijk Eindexamen. Er zijn veel scenario’s mogelijk, van een latere inleverdatum van de schoolexamencijfers tot een complete verschuiving van het examen naar een latere datum. Er wordt nu al aangegeven dat je voor 4 juli geen vakanties, baantjes of andere bezigheden kunt afspreken.

Op dit moment mogen er geen schoolexamens worden afgenomen, maar hier komt snel meer informatie over. Wij hopen dat die mogelijkheid er toch komt (met inachtneming van de voorschriften van het RIVM natuurlijk). De tijd tot het Centraal Eindexamen is zeer beperkt en jullie waren zo goed als klaar voor de toetsen die oorspronkelijk woensdag zouden beginnen. Als er toestemming komt zullen we de toetsen gaan inplannen vanaf volgende week maandag. STOP DUS NIET MET HET LEREN VAN DE STOF, de kans bestaat dat je toch een SE gaat maken en/of je mondeling gaat doen (en anders is het goed als voorbereiding op het CE).

Voor de examenleerlingen wordt er een Examenboek gemaakt. Jullie bijdrage daaraan is essentieel. In een aparte mail krijg je de instructie over wat er van je verwacht wordt. Neem daar juist nu even de tijd voor, dan is er bij de diploma-uitreiking iets moois als herinnering aan dit bijzondere examenjaar.

ANDERE KLASSEN Wacht de mail van aanstaande woensdag af. We begrijpen dat jullie veel vragen hebben, maar we hebben even tijd nodig om de zaken goed te organiseren. Bestook je docenten en ons dus nog even niet met mails, woensdag krijg je meer te horen en kun je ook bekijken op welke manieren je contact kunt zoeken met je docenten.

Dit is wel een goed moment om alvast na te denken over hoe je aan de slag gaat de komende drie weken (en bespreek dat ook met je ouders!). Helemaal thuis onderwijs volgen is iets anders dan “gewoon” huiswerk maken en het is goed om alvast te bespreken met het thuisfront wat dat gaat betekenen. Het voelt vandaag misschien als “wat extra vakantie”, maar je zult merken dat dit straks, als je programma bekend is, heel anders is. Hoe motiveer je jezelf en wat zijn de gevaarlijke afleidingen? Als je daar nu alvast over nadenkt en bespreekt met het thuisfront, dan is de start straks makkelijker.

Als je nog zaken op school hebt liggen (in je kluisje bijvoorbeeld), dan kun je die gewoon komen ophalen. We zijn elke dag in ieder geval open van 9:00 tot 15:00 uur. Het kan voorkomen dat er op de onderbouw even niemand is, loop dan even naar de bovenbouw, dan helpen we jullie daar verder.

Er komt een boel op jullie af de komende dagen. Gebruik vandaag en morgen om na te denken over hoe je zelfstandig werken gaat aanpakken en welke steun je daarbij kunt gebruiken. We melden ons woensdag weer met de instructies. Mocht er voor die tijd een mededeling zijn over de procedure met betrekking tot de examens, dan komt er meteen een extra mededeling.

Met vriendelijke groet, Namens alle medewerkers van het Bertrand Russell college,

Kees Laan rector


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top