Sluiting scholen door corona: Bertrand Russell college kiest voor onderwijs op afstand

In de strijd tegen het coronavirus heeft het kabinet besloten om per direct alle scholen te sluiten. Een besluit waar OVO Zaanstad (Openbaar Voortgezet Onderwijs) volledig achterstaat: de sluiting helpt de verspreiding van het virus tegen te gaan en beperkt de gezondheidsrisico’s voor leerlingen en medewerkers. 

Wat betekent de sluiting precies voor het onderwijs, de stages en de examens van de zeven aangesloten scholen? Waar kunnen ouders en leerlingen terecht met hun vragen? We zetten de belangrijkste antwoorden op een rij.

Gaat het onderwijs nog door?
OVO Zaanstad kiest voor thuis leren. De voorbereidingen hiervoor zijn nu in volle gang. Het is de bedoeling om op donderdag 19 maart met de digitale lessen en begeleiding te beginnen. De zeven scholen communiceren op maandag 16 maart met de leerlingen, ouders en medewerkers over de voortgang.

Voor leerlingen zonder laptop en/of wifi-verbinding probeert de school een oplossing te vinden. Leerlingen die nog spullen en lesmateriaal op school hebben liggen, krijgen de kans om deze op te halen. Om zo min mogelijk leerlingen tegelijk te ontvangen, geeft elke school aan wanneer de leerling welkom is.

Hoe gaat het nu verder met de toetsen, stages en examens?

– Toetsen gaan vooralsnog niet door. Voor gemiste toetsen zoeken de zeven scholen naar een passende oplossing.
– Stages komen tijdelijk te vervallen.
– Voor de centrale examens houden de scholen de oorspronkelijke planning aan. Dit kan nog veranderen. Dringend advies voor examenleerlingen en hun ouders is daarom geen vakanties vóór 4 juli te plannen.
– Schoolexamens worden tijdens de sluiting van de scholen niet afgenomen. Scholen zullen hiervoor een passende oplossing bieden. 

Waar kunnen ouders en leerlingen terecht met vragen?
Ouders, leerlingen en medewerkers kunnen vanaf maandag 16 maart met vragen terecht bij hun eigen school. De scholen zijn via de gebruikelijke telefoonnummers en e-mailadressen bereikbaar. Omdat voor elke school een afzonderlijke situatie geldt, kan OVO Zaanstad deze informatie niet verstrekken.

Is er opvang voor leerlingen van ouders die in de zorg of een andere belangrijke sector werken?
Omdat veel leerlingen in het voortgezet onderwijs al vrij zelfstandig zijn, verwachten we dat zij veelal alleen thuis kunnen zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan kunnen leerlingen of ouders op maandag 16 maart contact opnemen met hun eigen school.

Over OVO Zaanstad
OVO Zaanstad is het schoolbestuur van zeven scholen voor openbaar voortgezet onderwijs in Zaanstad. Samen bieden de scholen alle niveaus aan: praktijkonderwijs, vmbo, havo, atheneum en gymnasium. In totaal is OVO Zaanstad verantwoordelijk voor het onderwijs aan ruim 6100 leerlingen. Er werken 800 medewerkers.


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top