Debatteam door naar finale NK debatteren

Op hun vrije zaterdag stonden ze daar op het nieuwe lyceum in Bilthoven om mee te doen aan de voorronde voor het NK debatteren. Er zijn in totaal drie voorronden en per ronde gaan er tien scholen door. Vorig jaar eindigde onze school als 34e in een voorronde en dit jaar als 10e en dus door naar de finale. Een geweldige prestatie van Nova, Abdallah, Wessel, Mariska en ons leerling-jurylid Sanne. 

 Het Nederlands kampioenschap voor scholieren gaat volgens de stijl van het parlementair debat. Dat wil zeggen dat er vaste spreektijden zijn, maar wel met de mogelijkheid om interrupties (POI’s) aan te bieden. Veel leerlingen van onze school zullen dit herkennen omdat de manier van debatteren lijkt op het schoolexamen debatteren in 4 havo en 5 vwo.  

 

Tijdens een voorronde debatteert elke school drie keer tegen een andere school. Tijdens het debat worden punten gescoord op argumentatie en presentatie. Het totaal aantal punten bepaalt aan het einde van de dag welke tien scholen door gaan naar de finale. De finale wordt 18 januari gehouden op de Radboud Universiteit Nijmegen. 

 De aankondiging van de dag winnaars werd uiteindelijk een episch moment. De aankondiging verliep van één naar tien waardoor wij als laatste werden opgeroepen. Onderstaande beelden van de voorste rij spreken voor zich. Of wij dit verwacht hadden? Nee, maar dat zijn de lekkerste overwinningen! Overigens levert kwalificeert geen eremetaal op, dus regelde Sanne dat de ballonnen als trofee mee naar huis mochten. 


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top