5-atheneum bezocht gemeenteraad, 11 jan

Donderdag 11 januari was 5-atheneum op bezoek bij de gemeenteraad in Zaanstad. Na een korte uitleg over de gemeente gingen we uiteen in negen groepjes onder begeleiding van raadsleden van Zaanstad. De groepjes moesten allemaal in een uur een plan voor Zaanstad bedenken en een partijnaam daarbij kiezen. Na een ronde presentaties moesten de leerlingen stemmen op elkaar en zo beslissen wie live voor de gemeenteraad zouden gaan presenteren.

De groepjes ’18 min’, GroenRechts en Nieuw Noord haalden de finale met creatieve ideeën over: subsidie op sportschoolabonnementen voor jongeren, een koffieshop in Krommenie, beter openbaar vervoer, een escape room in Zaanstad noord opgezet door jongeren, enz. De groepjes kregen kritische vragen van de raadsleden van Zaanstad voor hun kiezen, waarop de leerlingen, soms improviserend, prima op reageerden. De raadsleden kozen het groepje Nieuw Noord (foto) uiteindelijk als winnaar van de dag.

De excursie naar de gemeenteraad is een initiatief van Raaz. Deze organisatie heeft ervaring met het begeleiden van de jeugdadviesraad en helpt regelmatig jongeren met het organiseren van hun eigen evenementen of realiseren van andere plannen. Onze school doet nu voor het tweede jaar op rij mee aan dit initiatief. Het is een leuke en interactieve belevenis die de maatschappelijke betrokkenheid van leerlingen stimuleert.

 


  Terug naar Nieuws

" What is wanted is not the will to believe, but the will to find out, which is the exact opposite. "

Bertrand Russell

Top